Pölöskefő Község Honlapja

poloskefo.hu
slideshow (7) slideshow (1) slideshow (10) slideshow (11) slideshow (2) slideshow (4) slideshow (3) slideshow (5) slideshow (6) slideshow (8) slideshow (9) slideshow (9)

poloskefoPölöskefő Nagykanizsától északra 20 km-re terül el, a nagykanizsai – zalaegerszegi útvonal között fekszik.  A község határának keleti lapályos részén található a Principális-csatorna, a falutól nyugatra a Szévíz- csatorna ered. Pölöskefőt először 1354-ben említették Pyliskefew néven. Neve az elhelyezkedésre, természeti adottságára utal, a Piliske patak, mai nevén Szévíz eredésénél, (fejénél) épült. A ma használt Pölöskefő névváltozat hosszú fejlődés eredménye, 1720-ra már kialakult a mai változat. 1754-ben épült fel a régi templom romjainak felhasználásával a Mária Magdolna tiszteletére szentelt római katolikus templom (torony nélkül), papja azonban nem volt. A neobarokk stílusban épült templom műemlék jellegű. A templom kertben I. és II. világháborús emlékmű látható. A falu körüli legelő fokozatos lecsapolásával jelentősen megnőtt először a legelő, majd a szántó területe. A gazdaság fontos részét képezte mindig a mezőgazdaság, főként a szántó, a rét és legelő voltak a jelentősek. Erre utal a település 1854-ben keletkezett búzakévét és aratószerszámot ábrázoló pecsétje. 1848-ban a 668 lakosú Pölöskefőn már elemi iskola működöt. 1925-től a 70-es évek elejéig óvoda és iskola működött a településen, majd a körzetesítéssel és a lakosság csökkenésével párhuzamosan megszűnt. Kövezett bekötő utat 1930-ban kapott. A falu lelkésze évtizedekig a Pais Dezső-díjjal kitüntetett Markó Imre Lehel esperes volt. 

A Pálffy–kúria története:

palffy-kuriaA település központi területén elhelyezkedő épület központi része az 1800-as évek elején épült. A kúria a hozzá tartozó mintegy 100 hold nagyságú területtel a Pálffy család tulajdonában volt. Pálffy Elek kisnemes a Göcsejből települt át Pölöskefőre az 1800-as évek elején, ahol feleségül vette Koltay Karolint. Házasságukból két gyermek született László és Magdolna.
A Kúria átépítésére 1925-26-ban került sor, amelyet a Pálffy család végeztetett. 1948-ban az épület a hozzá tartozó birtokokkal államosításra került. Azt követően az épületben működött a Termelőszövetkezet irodája, a Községi Tanács, bolt, orvosi rendelő, kocsma, mozi, kultúrház.
Az épületen jelentős fejlesztés történt 1989-90-es években. A kúria 1990-től Pölöskefő Község Önkormányzatának tulajdona.