Pölöskefő Község Honlapja

poloskefo.hu
slideshow (7) slideshow (1) slideshow (10) slideshow (11) slideshow (2) slideshow (4) slideshow (3) slideshow (5) slideshow (6) slideshow (8) slideshow (9) slideshow (9)

Címerleírás Pölöskefő Község címeréhez

poloskefo cimerA település címerének megtervezésénél alapvető szempont volt a régi címeres ábrázolások, pecsétek, megléte melyek alapot képezetek az új címer tervezéséhez.
Pölöskefő első írásos említése 1354-re esik, neve az elhelyezkedésére, természeti adottságára utal, a Piliske patak, mai nevén Szévíz eredésénél, (fejénél) épült.
A gazdaság fontos részét képezte mindig a mezőgazdaság, főként a szántó, a rét és legelő területeke voltak jelentősek. Erre utal a település 1854-ben keletezett búzakévét és aratószerszámot ábrázoló pecsétje. A címeren a fent említett megtalált történelmi szimbólumok, kiegészítve a település nevére utaló Pölöske, (Szévíz) patak megjelenítésével, ezüst hullámpólya formájában láthatók. A többi jelkép, a búza a termékenység, a fejlődés, gazdagság szimbóluma, a szerszámok utalnak a tevékeny, alkotó, jó értelemben vett „munkás” emberi erőre. A tölgyfa levél koszorú a Kastélyparkban élő több száz éves Tornyos (oszlopos) tölgy – Querdus robur ’Fastigiata’ fára utal.  kék a természeten felüli, elvont világ, de a természet fő alkotó elemeinek, a víznek, a levegőnek a színe, a zöld a megújuló természet színe. Az arany, az ezüst a megfelelő heraldikai mázak.

Címerleírás:

Álló, kék háromszögű pajzs, pajzsfőn ezüst hullámpólya. Pajzsközépen lebegő, arany, földön álló búzakéve cséphadaróval és kaszával. A pajzsot zöld tölgyfa levél koszorú veszi körül.